Despre recrutarea moderna

Recrutarea este intr-o evolutie continua, mai ales datorita schimbarilor tehnologice si sociale din ultimii ani. Companiile trebuie sa fie flexibile si sa adopte noi abordari si tehnologii pentru a identifica si a atrage talentele potrivite. Putem aminti printre cele mai importante trenduri in recrutarea moderna urmatoarele:

 • Inteligenta Artificiala: Recrutarea moderna incepe sa exploreze utilizarea Inteligentei Artificiale (AI) pentru identificarea, evaluarea si angajarea candidatilor. Este important de subliniat ca aceste instrumente sunt doar facilitatoare ale procesului de recrutare (in sensul selectiei mai rapide a candidatilor) si nu pot inlocui decizia finala bazata pe experienta umana.
 • Recrutarea la distanta sau online: Aceasta metoda de recrutare a devenit din ce in ce mai populara si mai utilizata in ultimii ani, mai ales datorita avansului tehnologic si a necesitatii de a gasi solutii alternative in contextul pandemiei COVID-19. Recrutarea la distanta sau online este un proces de identificare, evaluare si selectie a candidatilor care are loc complet sau partial in mediul virtual, fara intalniri fizice sau interactiuni directe intre recrutori si candidati. Recrutarea online implica folosirea diferitelor platforme si instrumente digitale pentru a atrage, evalua si angaja candidati. Acestea pot include:
  a. Site-uri de recrutare: Platforme online specializate care permit companiilor sa posteze anunturi de joburi si sa primeasca aplicatii de la candidati.
  b. Retele sociale: Utilizarea platformelor de socializare precum LinkedIn, Facebook sau Twitter pentru promovarea oportunitatilor de angajare si interactiunea cu potentialii candidati.
  c. Video interviuri: Interviurile efectuate prin intermediul aplicatiilor de videoconferinta, cum ar fi Zoom, Skype sau Microsoft Teams, inlocuind intalnirile fata in fata.
  d. Evaluari online: Teste si evaluari de aptitudini sau de personalitate care pot fi administrate online pentru a evalua competentele si potentialul candidatilor.
  e. Onboarding virtual: Procesul de integrare a noului angajat in companie, care poate include sesiuni de instruire online, furnizarea de materiale si resurse digitale, precum si comunicare si colaborare prin intermediul platformelor virtuale.
  Recrutarea la distanta sau online ofera avantaje precum accesul la un pool mai larg de talente, economisirea de timp si costuri asociate cu deplasarile, si flexibilitate in programare. Cu toate acestea, exista si provocari, cum ar fi dificultatea in evaluarea soft skills sau in stabilirea unei conexiuni autentice cu candidatii in absenta unei interactiuni fata in fata. Pentru a avea succes in recrutarea online, companiile trebuie sa se adapteze tehnologiilor moderne si sa dezvolte strategii eficiente pentru a gasi si a angaja cei mai buni candidati in mediul digital.
 • Accent pe upskilling si reskilling: Upskilling-ul se refera la procesul prin care angajatii isi dezvolta abilitatile si competentele existente pentru a le imbunatati sau pentru a le aduce la nivelul necesar pentru a raspunde cerintelor noilor tehnologii, tendinte sau roluri in cadrul organizatiei. Acest proces poate include cursuri de formare, workshop-uri, seminarii sau alte programe de invatare pentru a consolida sau a extinde cunostintele si aptitudinile angajatilor.
  Reskilling-ul implica dobandirea completa a unor abilitati noi sau trecerea catre un alt domeniu de activitate sau rol in cadrul organizatiei. Este adesea necesara atunci cand abilitatile si competentele actuale ale unui angajat nu mai sunt relevante sau suficiente pentru rolurile disponibile. Acest proces poate implica formare extensiva si pregatire pentru a invata competente noi si pentru a aborda cerintele unor roluri complet noi sau transformate.
  Atat upskilling-ul, cat si reskilling-ul sunt esentiale in contextul schimbarilor rapide din piata muncii, in special in fata automatizarii, digitalizarii si altor evolutii tehnologice. Aceste practici sunt adesea promovate de companii pentru a-si imbunatati adaptabilitatea, flexibilitatea si competitivitatea pe piata muncii, precum si pentru a sprijini dezvoltarea profesionala si personala a angajatilor.
 • Diversitatea si incluziunea (D&I) reprezinta principii si practici fundamentale in cadrul organizatiilor, cu impact semnificativ asupra culturii organizationale, performantei si succesului pe termen lung. Iata cateva aspecte importante despre D&I in companii:
  Diversitatea: Se refera la varietatea de caracteristici si trasaturi ale angajatilor, inclusiv, dar fara a se limita la, rasa, etnie, gen, varsta, orientare sexuala, religie, abilitati si experienta. Diversitatea promoveaza reprezentarea si incluziunea tuturor grupurilor si indivizilor in cadrul organizatiei.
  Incluziunea: Este angajamentul si practicile unei organizatii de a crea un mediu de lucru in care toti angajatii se simt respectati, valorizati si implicati in mod egal. Incluziunea implica crearea unui climat de deschidere, intelegere si sprijin reciproc in cadrul organizatiei.
  D&I aduce numeroase beneficii organizatiei, inclusiv imbunatatirea inovatiei si creativitatii prin aducerea unor perspective si idei variate, cresterea angajamentului si satisfactiei angajatilor, imbunatatirea reputatiei si brandului organizatiei, cresterea performantei financiare si a productivitatii, si reducerea riscului de discriminare si litigii.
  Companiile pot promova D&I prin adoptarea unor politici si practici care sa sprijine diversitatea si incluziunea, cum ar fi recrutarea si selectia echitabile, programe de formare si dezvoltare pentru a elimina prejudecatile inconstiente, promovarea liderilor si culturii care sa sustina diversitatea si incluziunea, si masurarea si monitorizarea progresului prin intermediul indicatorilor de performanta specifici. Leadership-ul organizatiei joaca un rol crucial in promovarea si implementarea D&I. Este important ca liderii sa fie angajati si implicati activ in initiativele de D&I, sa serveasca ca modele de comportament inclusiv si sa prioritizeze diversitatea si incluziunea in toate aspectele activitatii organizatiei.
  In concluzie, D&I este esentiala pentru crearea unui mediu de lucru echitabil, inspirat si prosper in care toti angajatii sa poata contribui la succesul organizatiei. Prin promovarea diversitatii si incluziunii, companiile pot construi echipe mai puternice si mai reziliente si pot obtine avantaje competitive semnificative pe termen lung.
 • Gamificarea in recrutare reprezinta utilizarea elementelor specifice din jocuri, precum puncte, niveluri, recompense, misiuni si competitii, pentru a atrage candidatii si pentru a le evalua angajamentul, implicarea si motivarea. Iata cateva modalitati in care gamificarea poate fi utilizata in recrutare:
  a) Evaluari interactive: Crearea de teste sau activitati de evaluare a competentelor care imita elementele jocurilor pentru a angaja si a motiva candidatii sa participe activ si sa isi demonstreze abilitatile.
  b) Platforme de recrutare gamificate: Utilizarea platformelor online specializate care utilizeaza mecanici de joc pentru a atrage si a angaja candidatii, oferindu-le provocari si recompense pe parcursul procesului de recrutare.
  c) Simulari de roluri: Crearea de simulari sau scenarii interactive care permit candidatilor sa isi testeze aptitudinile si sa isi demonstreze abilitatile intr-un mediu virtual.
  d) Activitati de angajament: Folosirea activitatilor gamificate, cum ar fi concursuri, intrebari si raspunsuri, sau jocuri de echipa pentru a implica candidatii si pentru a le oferi o experienta mai interactiva si distractiva in procesul de recrutare.
  Beneficiile gamificarii in recrutare includ cresterea angajamentului si a motivarii candidatilor, cresterea atractiei pentru companie si reducerea ratei de abandon a procesului de recrutare. Este foarte important ca gamificarea sa fie folosita in mod strategic si sa fie aliniata cu obiectivele si valorile organizatiei pentru a asigura succesul si eficacitatea ei in procesul de recrutare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *