Solutii pentru reducere costuri de recrutare

Observam ca pe zi ce trece devine din ce in ce mai dificil sa identificam persoanele potrivite pentru rolurile vacante din cadrul companiei. In mod evident, acest context face ca procesul de recrutare sa devina tot mai costisitor si mai indelungat. Daca in trecut era necesara in medie aproximativ 3 saptamani pentru ocuparea unei pozitii vacante, astazi, pentru multe domenii, acest termen poate depasi cu usurinta 2-3 luni.

 1. Reducerea necesitatii de recrutare: principalele cauze care genereaza nevoi de recrutare sunt: pe de o parte, expansiunea si dezvoltarea companiei, iar pe de alta parte, fluctuatia personalului (datorata pensionarilor, plecarilor sau altor motive).
  Este extrem de important sa investesti in oamenii deja existenti si in dezvoltarea lor profesionala. Un angajat bine pregatit este mult mai eficient, mai productiv si mai motivat decat cei slab pregatiti, putand oferi randamentul a doi angajati in aceeasi functie.
  Un alt aspect important il reprezinta investirea in digitalizare, tehnologie si automatizare. Aceasta reprezinta directia viitorului, prin care oamenii sunt transferati de la activitati repetitive si manuale, cu valoare adaugata scazuta, catre activitati care necesita creativitate si inteligenta, oferind astfel o valoare adaugata mai mare.
 2. Diminuarea la minim a fluctuatiei in cadrul unei companii poate fi un obiectiv important pentru a asigura stabilitatea si eficienta operationala a afacerii. Iata cateva aspecte care pot contribui la diminuarea fluctuatiei:
  a) Recrutare si selectie atenta: Selectarea cu grija a angajatilor potriviti poate reduce semnificativ fluctuatia in organizatie. Identificarea candidatilor cu abilitati, experienta si valori potrivite pentru cultura companiei poate contribui la o potrivire mai buna si la o mai mare stabilitate in echipa.
  b) Program de onboarding solid: Un program de integrare bine conceput poate ajuta noii angajati sa se simta mai repede confortabil si sa se adapteze mai usor la cultura si procesele companiei, ceea ce poate reduce rata de plecare in primele luni de angajare.
  c) Dezvoltare profesionala si crestere a carierei: Oferirea oportunitatilor de dezvoltare profesionala si avansare in cadrul companiei poate contribui la cresterea angajamentului si satisfactiei angajatilor, reducand astfel dorinta de a parasi organizatia in cautarea altor oportunitati.
  d) Climat organizational pozitiv: Promovarea unui mediu de lucru pozitiv, in care angajatii se simt valorizati, respectati si motivati, poate consolida legaturile lor cu compania si poate reduce dorinta de a pleca.
  e) Comunicare si transparenta: O comunicare deschisa si transparenta din partea conducerii poate contribui la intelegerea obiectivelor si directiei companiei, reducand incertitudinea si ingrijorarile angajatilor si, implicit, fluctuatia.
  f) Sisteme de recompensare si recunoastere: Implementarea unor sisteme de recompensare si recunoastere a performantei poate motiva angajatii sa ramana in organizatie si sa se angajeze activ in atingerea obiectivelor companiei.
  g) Management eficient al performantei si feedback regulat: O gestionare eficienta a performantei si oferirea unui feedback regulat si constructiv pot contribui la dezvoltarea si imbunatatirea continua a angajatilor, reducand astfel frustrarile si nemultumirile care pot duce la fluctuatie.
 3. Colaborarea cu o agentie buna de recrutare: Pentru companiile care nu desfasoara recrutari interne in volume mari sau nu dispun de resursele necesare pentru a angaja permanent un recrutor intern, colaborarea cu o agentie buna de recrutare reprezinta solutia ideala. Agentiile de recrutare dispun deja de personal calificat si experimentat pentru a oferi un serviciu profesional. Adesea, este mai eficient si mai intelept sa lasam expertii sa isi faca treaba si sa ne concentram pe ceea ce stim sa facem cel mai bine. Da, exista un cost asociat, insa in astfel de situatii, externalizarea este mai economica si mai avantajoasa decat a incerca sa gestionam recrutarea intern. Este important sa gasesti o agentie de recrutare cu reputatie si prestigiu in piata (deoarece aceasta atrage in mod natural mai multi candidati de calitate, profitand de reputatia sa), cu o echipa de recrutori experimentati.
 4. Recrutarea din intern: este o alta modalitate de a reduce costurile cu recrutarea. Vorbim despre angajatii pe care ii avem deja in companie, persoane pe care le cunoastem si care aduc deja valoare, carora le putem oferi oportunitatea de a progresa sau de a ocupa pozitii superioare. De aceea, se recomanda, ca pentru pozitiile disponibile, initial sa se solicite candidaturi din interiorul organizatiei. Aceasta abordare aduce beneficii suplimentare, cum ar fi cresterea ratei de retentie a angajatilor, deoarece acestia sunt incurajati sa ramana in companie daca vad ca exista posibilitati de avansare. Desigur, recrutarea interna poate rezolva o problema, dar poate crea si alta, deoarece este necesar sa gasim un inlocuitor pentru persoana promovata. Cu toate acestea, este intotdeauna preferabil sa recrutam la niveluri inferioare in cadrul organizatiei si sa mentinem angajatii motivati, oferindu-le perspective de avansare sau alte oportunitati de dezvoltare in cadrul companiei.
 5. Consolidarea brand-ului de angajator: un brand de angajator puternic inseamna ca firma respectiva este dorita si apreciata de catre candidati, iar oamenii sunt interesati sa lucreze acolo si aplica pentru posturile vacante, inclusiv cei mai talentati din piata. Construirea unui brand de angajator este un proces care necesita timp, insa poate atrage candidati de calitate si poate genera economii semnificative in recrutare. Investitia in participarea la targuri de locuri de munca, evenimente de cariera, parteneriate cu institutii de invatamant, precum si prezenta pe platformele online si retelele de socializare, si in campanii media, toate acestea pot avea un impact considerabil si pot atrage beneficii semnificative pentru companie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *